Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ


ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Μινωικός πολιτισμός, Μυκηναϊκός πολιτισμός, Ίωνες, Σπαρτιάτες, Αθηναίοι, Θηβαίοι, Κερκυραίοι, Κορίνθιοι, Μακεδόνες, Θράκες, Δήλος, Δελφοί, νησιά του Αιγαίου, Σικελία, {μεγάλη Ελλάδα} είναι μερικά μόνο σημεία αναφοράς.

Οι αρχαίοι Έλληνες με κέντρο την πόλη κράτος της Αθήνας ανέπτυξαν τον σπουδαιότερο αρχαίο πνευματικό και καλλιτεχνικό πολιτισμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έθεσαν τις βάσεις της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της ποίησης της γλυπτικής, της χρυσοχοϊας, της αγγειογραφίας. Θεμελίωσαν στην αρχαία Αθήνα την πρώτη άμεση δημοκρατία που υπήρξε στον κόσμο. Ο Μέγας Αλέξανδρος ένωσε τους Έλληνες και κατέκτησε τον τότε γνωστό κόσμο. Η πρώτη Ελληνική αυτοκρατορία κομματιάστηκε μετά τον θάνατο του. Ύστερα ήρθε η σειρά της Ρώμης να κάνει την δική της Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που πάτησε πάνω στον Ελληνικό πολιτισμό. Κατόπιν αναγνωρίστηκε ο Χριστιανισμός από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και προστέθηκε με τα ταξίδια τις επιστολές, και την διάδοση του από τον Απόστολο Παύλο στην Ρώμη, στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Τον 6ο αιώνα οι Σλάβοι κατέλαβαν τον Ελληνικό χώρο. Τον 8ο -9ο μ.χ αιώνα οι Σαρακηνοί Άραβες κατέλαβαν την Κρήτη και την ελευθέρωσε ο στρατηγός του Βυζαντίου Νικ.Φωκάς το 961 μ.χ. Το 1261 οι Ενετοί κατέλαβαν την Κρήτη και την κράτησαν μέχρι να πέσει στα χέρια των Τούρκων το 1669. Ρωμαϊκά, Αλβανικά, και Σλαβικά φύλλα ζούσαν στην Ελλάδα ανάμικτα με τους αυτόχθονες Έλληνες καθώς και Τούρκοι μετά την κατάληψη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1453.

Μήπως διαβάζουν ανάποδα την ιστορία όσοι νομίζουν ότι οι νεοέλληνες κατάγονται κατευθείαν από τους αρχαίους Έλληνες; Άλλωστε ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ δεν ήταν εκείνος που είπε ότι ¨ «Έλληνες καλούνται όσοι μετέχουν της Ελληνικής παιδείας» και όχι όσοι είναι «ΟΜΑΙΜΟΙ» δηλαδή εξ αίματος Έλληνες, όπως έγραφε ο Πατέρας της ιστορίας Ηρόδοτος.; Ναι ή όχι;

Στον Ευρωπαϊκό χώρο Δυτικό και Ανατολικό υπήρξε ο μεσαίωνας και το σκοτάδι που επέβαλλε ο δογματισμός της εκκλησίας. Επί Ιουστινιανού τον 8ο αιώνα που εγράφησαν οι νόμοι στα Ελληνικά την Ελληνική γλώσσα την μιλούσε μονάχα η Βυζαντινή Αριστοκρατία. Τον 11ο με 12ο αιώνα άρχισαν να αφυπνίζονται λόγιοι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης αλλά και πολύ αργότερα το 14ο αιώνα ο φιλόσοφος Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός, που ζούσε στον Μυστρά της Πελοποννήσου, όπου διάδωσε την Ελληνική παιδεία στην Ιταλία. Στην διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας «όλα τ`άσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά.» Δεν υπήρξε καμία εξέλιξη του Ελληνισμού. Η αναγέννηση και ο διαφωτισμός που κυοφορήθηκαν σε μακρύ χρόνο, 5-6 αιώνες αναπτύχθηκαν στην Δυτική Ευρώπη. Πάτησε και στηρίχθηκε , στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, που τον είχαν διαδώσει εκεί Άραβες και Έλληνες λόγιοι.

Το νεοελληνικό κράτος που απελευθερώθηκε μερικώς το 1821, ως τμήμα της καθυστερημένης Οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν μετείχε της Ευρωπαϊκής αναγέννησης και του διαφωτισμού. Η όλη σύγχρονη εξέλιξη του πολιτισμού μας ήρθε από την Δυτική Ευρώπη με την μετεκένωση της από τους «διδασκάλους του γένους» όπως ο Αδαμάντιος Κοραής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Οι σύγχρονοι Έλληνες δεν είμαστε απευθείας απόγονοι του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, ούτε εξ αίματος απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Προφανώς ανάμεσα στην μίξη των φυλών, είναι και Έλληνες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου